Vinneren i Nordisk er kåret!

Norsk Vinkelnerforening gratulerer!

Norge nådde ikke helt opp til finalen i 2016. I hele dag har de 10 kandidatene fra de nordiske landene kjempet om hvem som er best i Norden. I finalen kom Sverige og Danmark. Danske Nina Jensen fra Anarki vant!

Veien mot finalen

Dagen starter med sedvanlig 1 times teoriprøve og blindsmaking av både vin og brennevin. Det var 3 av hver sort.

Henrik BdB Champs, Riesling Rheingau 2014, Sonoma Coast Chard – Vermut, Poire Williams, Cognac, Frankrike

Francesco Cava classic, Pinot grigio, Veneto, Chablis – Eau de vie (urter), Østerrike, Grappa Italia, Bourbon US

Også dekantering av rødvin skulle til pers, men denne gangen av en stående vinflaske. I tillegg var det et cocktail element. Kandidatene skulle lage en Dry Martini og fortelle om produsenten Noilly Prat.

Nervepirrende på scenene som alltid før annonsering av finalistene. Vi river av plasteret med en gang – begge svenskene gikk til finalen og det samme gjorde Danmark. Så det er Frida Hansson fra Babette, Fredrik Lindfors fra Grand Hotel og Nina Jansen fra Restaurant Anarki.

Rett på finalen som består av 3 praktiske oppgaver + 1 overraskelseselement. Første ut er dekantering av en flaske hvitvin spesifisert til Sebastiano Chardonnay 2013 fra Sonoma Coast, California.

Neste oppgave var todelt. En meny var presentert som kandidaten fikk 1 minutt til å studere. Deretter skulle en flaske champagne serveres de 4 gjestene og viner skulle anbefales til menyen. 8 minutter til andre del.

Klassisk blindsmaking til slutt. 2 rødeviner og deretter 7 sorte glass med ulike sorter brennevin. 10 minutter til rådighet.

Vinene og brennevinet skulle vise seg å være:

  • 2001 Rioja Gran Reserva 890 ”Selection Especial” La Rioja Alta, Rioja, Spania
  • 2010 Pauillac de Latour, Chateau Latour, Pauillac Frankrike
  • Spririts:
  • Sydfynsk Cider Kalva fra Danmark
  • Rom fra Santa Lucia
  • Rye Whisky fra USA
  • Akevitt fra Norge
  • Cognac fra Frankrike
  • Single Malt Speyside Whisky fra Scotland
  • Absolut Vodka fra Sverige

Som en ekstraoppgave ble et siste glass båret inn og kandidatenes oppgave var å beskrive vinstilen for en gjest og hva vinen kan brukes til.

Etter at alle finalistene hadde vært til pers var det tid for litt fellestid på scenen. 12 slides i bildequiz ca. 4 minutter og helt til slutt skjenking av en magnumflaske Champagne i 20 glass. Siste oppgave telte ikke for poeng, men mest for at publikum skal ha litt å kose seg med i glasset mens alle venter på resultatene, og kandidatene svetter…

And the winner is: NINA JENSEN FRA ANARKI