Vinkelner EM i Wien

4 dager med smakinger, teoriprøver, praktiske elementer, blod, svette og tårer. Det er realiteten i Wien denne uken!

For 14. gang arrangerer A.S.I. (den internasjonale sommelier foreningen) Europeisk Mesterskap. Denne gangen i hjertet av Europa; Wien. Nytt av året er at de få afrikanske medlemslandene som tilhører A.S.I. også er en del av konkurransen, disse utgjøres av Sør-Afrika, Mauritius og Marokko. Med tanke på hvor mye historie og flotte slott Wien har var det naturlig at åpningsseremonien fant sted på et av byens flotte eiendommer, nemlig Schloss Schönbrunn. En lang prosessjon med alle 38 kandidater, deres presidenter, samt ambassadørene fra de respektive landene ble ledet av et offiselt uniformkledd korps og de høye herrer, og damer, fra A.S.I.

Wien-4.jpg Wien-5.jpg

En hyggelig sammenkomst med absolutt alt som kunne krype og gå av vinfolk samlet seg i Schloss Schönbrunns Orangerie for middag og introduksjon av kandidatene, 38 stykker totalt. En liten ekstra bonus til alle kandidatene var at The Austria Wine Marketing Board inviterte alle sammen tilbake til Wien i juni neste år for delta på Vie Vinum-messen.
Billett til Vie Vinum 2018

Neste morgen kl. 07.55 sharp (østerrikerne er minst, om ikke enda mer, strenge på tider enn tyskerne) var det tid for presidenter og kandidater å registrere seg for konkurransen. Før den sedvalige teori-prøven, hadde kandidatene 23 minutter på skriftlig blindsmaking av en hvit- og en rødvin (viste seg å være hvitt fra Alsace og rødt fra Portugal). 3 sorte glass med drikke som skulle identifiseres. (Grappa, Eau de Vie og Akevitt). Teorien hadde stor fokus på øst-Europa, nord-Afrika og de østlige Middelhavslandene, noe som var en stor overraskelse for mange.
Teori

Et praktisk moment var det satt av tid for etter teori og blindsmaking. Det ble gitt 2 minutter til å servere en vin med Vinolok (glasskork). Dette høres kanskje enkelt ut, men det er ikke hver dag man har med glasskorker å gjøre og det kan være tricky. I tillegg var det en spesifikk årgang som skulle serveres, noe ikke alle fikk med seg. Det skulle vise seg at mange av deltagerne ikke rakk å bli ferdig med oppgaven. Dette er selvsagt trekk i poengsummen.

Mens deltagerne var opptatt med sitt ble resten av delegasjonen sendt av gårde på båttur på Donau-elven i vakre Wachau med stupbratte vinmarker som klamrer seg fast langs åssidene. En smaking ble holdt ombord av både kjente og ukjente vinprodusenter. Lunsj ble inntatt på flotte Stift Göttweig med påfølgende smaking av ulike flighter med typiske østerriske druesorter og temaer.

Wien-7.jpg

Etter smakingen bar det av sted til nok et majestetisk sted; Stift Klosterneuburg, hvor middag skulle inntas sammen med kandidatene, og hvor semifinalistene skulle bekjentgjøres.
Wien -8.jpg Wien -9.jpg

12 kandidater rakk opp i toppen. Terry Kandylis fra Hellas, Eric Zwibel fra England, Fabio Masi fra Sveits, Robert Andersson fra Sverige, Aleksandr Rassadkin fra Russland, Julia Scavo fra Romania, Piotr Pietras fra Polen, Raimonds Tomsons fra Latvia, Julie Dupouy fra Irland, David Biraud fra Frankrike, Christian Jacobsen fra Danmark og Jakub Pribyl fra Tsjekkia. Dessverre kom verken Norge, Finland eller Island til semi denne gangen, så da blir det svensken og dansken vi heier frem videre.
Wien-10.jpg

Semifinaledagen!
3 praktiske oppgaver ble tildelt på formiddagen bak lukkede dører. Første oppgave bestod av 2 deler og 8 minutter til rådighet. En flaske champagne skulle serveres til 2 personer og en flaske hvitvin skulle luftes og serveres til 4 personer. Her var kluet at champagnen var varm og dermed måtte man sette denne på is så raskt som mulig for deretter å lufte og servere hvitvinen. Enda et luremoment var lagt inn, et av glassene som skulle brukes hadde leppestift på kanten og et annet hadde et skår. En sommeliers øyne må væe overalt! Andre element var tre-delt. 2 rødviner skulle blindsmakes muntlig på 6 minutter, deretter skulle to drikkevarer, servert i sorte glass, identifiseres på 2 minutter. Etter at begge oppgaver var gjennomført ble det båret ut en kake (Sacher-torte), her var oppgaven å velge en av de 4 drikkevarene som ville passe best med kaken. 4 minutter. Siste oppgave hadde en artig vri. Situasjonen var som følger: En gjest ringer restauranten du jobber på og ber om en flaske Mouton Rothschild 1945. Denne skal dekanteres 2 timer før gjesten ankommer, kl. 19.00. Din restaurant er et særs ekslusivt establissement med en flott vinkjeller og eksepsjonell mat. Hvordan løser du denne oppgaven? Hva sier du til gjesten?

Wien-13.jpg Wien-15.jpg
Etter lunsj ble kandidatene bragt til Schloss Esterhazy i Burgenland, hvor resten av delegasjonen hadde vært gjennom en spennende smaking av blaufrankish-viner. Etter en deilig piknik lunsj i slottets hage var det tid for siste element i semifinalen. 6 og 6 kandidater skulle til pers samtidig på scenen. En magum flaske med rødvin skulle dekanteres og fordels på 15 glass. Lik mengde i alle glass, flasken skulle være tom etter at alle glassene var fylt og det var ikke lov til å helle mer enn en gang i hvert glass. Dommerne er nøye med måling av mengde vin i glassene.

Wien-14.jpg Wien-17.jpg

En tidlig kveld for kandidatene, og en frikveld for oss andre til å oppleve Wien.