Steven Spurrier til Norge!

Ingen ringere enn selveste Decanter’s Man of the Year 2017, Steven Spurrier, kommer til Oslo for å holde årets masterclass. Om noen ikke skulle være kjent med navnet så kan det nevnes at dette er mannen bak den berømte ”Judgement of Paris” i 1976 hvor en blindsmaking av viner fra Frankrike (les: Bordeaux og Burgund) og California ble bedømt av et fransk dommerpanel. Dere kan selv tenke dere resultatet siden smakingen har gått inn i historiebøkene.

Spurrier er i dag en svært anerkjent vinjournalist og selveste vindronningen Jancis Robinson omtaler ham som ”the unsung hero of the wine world”. Han drev sin egen vinbutikk i Paris på 70-tallet, startet Frankrikes første private vinskole i 1973 (i nyere tid har han hjulpet til med samme konsept i Tokyo og Roma), og hans innvirkning på californiske viners omdømme i verden var lenge uten sidestykke. Smakingen han utførte hadde også en effekt på den franske siden som ifølge Aubert de Villaine fra DRC fikk en sårt tiltrengt renaissance etter nederlaget mot California.

Sammen med mentor Michael Broadbent startet han i 1982 Christie’s Wine Course i London. På 80-tallet påbegynte Steven sin mer enn 30 år lange karriere hos Decanter som blant annet konsulterende redaktør og skribent, og han skal ha æren av å stå bak mye av regelverket til både Decanter World Wine Awards (DWWA) og Decanter Asia Wine Awards. Ved siden av redaktørstillingen hos Decanter er han også formann emeritus i DWWA sammen med et tre-årig verv som ærespresident av The Wine & Spirit Education Trust (bedre kjent som WSET). Som om ikke dette var nok driver han sammen med sin kone Bella og datter Kate vineiendommen Bride Valley i Dorset hvor det produseres musserende vin.
Steven + Bella, Max + Maud HR mindre_450x300.jpg

Tema er ikke Bordeaux vs. California denne gangen, men derimot vil det bli en blindsmaking av Champagne vs engelske bobler. Sistnevnte er på full fart inn i Norge og NVF ønsker å la sommelierene få være med å avgjøre om likhetene mellom musserende vin fra de to områdene er så likt som det hevdes i internasjonale vinkretser.

Det skal også nevnes at i forkant av masterclassen har NVF satt opp en filmkveld (17. september) for foreningens betalende medlemmer hvor filmen ”Bottleshock” vises. Dette for å gi en introduksjon til Steven Spurrier, men også som en incentiv til å delta på Sommelierens Dag for å få møte legenden live.

Foto: Dacotah Renneau