Sommelier på gyngende grunn

Han har en arbeidsplass som stadig er i bevegelse og til tross for et svært krevende år ser Magne Standal positivt på fremtiden. Som seilende sommelier er ingen dager like.

Color Magic går i rute mellom Oslo og Kiel og er sammen med søsterskipet Color Fantasy verdens største cruiseskip med bildekk. Skipet er 224 meter langt og ble bygget i 2007. I 22 knops fart glir skipet ut Oslofjorden og over Skagerrak, frem og tilbake, hele året gjennom. De inntil 2600 passasjerene ombord har et bredt spekter av aktiviteter å velge mellom i tillegg til shopping og, selvfølgelig, mange gode steder for å nyte et måltid eller noe godt i glasset.

De passasjerene som ønsker det lille ekstra kommer til Magne Standal. Han jobber som hovmester og har ansvaret for den daglige driften av Manhattan Gourmet Restaurant. – 7 retteren med vinpakke er å anbefale, forteller Magne. Menyen skiftes jevnlig og det er sesongens råvarer som er i fokus. – Restauranten er veldig anerkjent og vi har godt belegg hver dag, sier han.

Magne tok sin sommelierutdannelse ved Kulinarisk Akademi i 2012 og har jobbet til sjøs i 26 år. Han kan fortelle at dagene ombord både er lange og varierte. -En vanlig arbeidsdag er 08:00 til 23:00 med et par timer avbrekk midt på dagen, forteller han. -Dagene er veldig varierte og jeg har 100% fokus når jeg er ombord, men så har jeg 14 dager fri og da kan jeg legge jobben helt vekk – en annen ansatt overtar når jeg går i land.

Det er ikke bare lange dager og turnusarbeid som skiller Magnes jobb fra en hovmesterstilling på land. Ombord i en båt med ansvar for passasjerer er også sikkerhet en viktig del av det hele. Magne forteller at alle som skal jobbe ombord må gjennom et sikkerhetskurs og at dette må fornyes med jevne mellomrom.

Koronaen har lagt båtene til kai
Koronakrisen har truffet cruisebransjen hardt og situasjonen er alvorlig. Også for Color Line. -Det er tøft for hele bransjen nå, sier Magne. Color Line har nesten alle sine båter liggende til kai, de eneste som er i trafikk er Color Magic og cargotrafikken til Hirtshals. Kapasiteten ombord på Magic er også begrenset til tusen og femti passasjerer. -Vi er gode på smittevern og det er trygt å reise med oss, sier han. I disse dager har Color Line gode tilbud på turer i julen og rundt nyttår.

Selv om situasjonen er alvorlig er Magne sikker på at de kommer sterkt tilbake. -Color Line er et bærekraftig selskap, men vi er mange som er avhengige av at det snart kommer en vaksine, sier han. Om jobben som seilende sommelier sier han at det beste kanskje er tilgjengeligheten på gode råvarer og viner. -Alt kan ordnes og skaffes. Vi har et fantastisk sortiment i alle prisklasser.

Om du skal arrangere kurs eller konferanse for jobben, feire noe med familien eller ønsker å dra på vennetur har Color Line det du trenger for å gjøre opplevelsen komplett.

Følg med på Norsk Vinkelnerforenings julekalender på Facebook- hver dag trekkes det flotte premier og 20. desember vant Joakim Borgen en tur for fire med Color Line.