Sammen gjennom korona

– Men bransjen trenger hjelp

Det er en vanskelig tid for bransjen vår. Etter en vår hvor alt brått ble stengt kom vi oss gjennom en sommer hvor noen hadde omsetning omtrent som vanlig mens andre fremdeles slet med konsekvensene av fraværende gjester.

Mange har i det lengste håpet at julebordsesongen skulle bidra litt i en slunken kasse, men med de siste dagers innstramminger fra nasjonale og lokale myndigheter ser vi dessverre at resultatet for mange er at dørene igjen må låses.

En kreativ og omstillingsvillig bransje
Det siste halve året har virkelig vist hvilke kreative og løsningsorienterte mennesker det er som jobber i vår bransje. Med online bestillingsløsninger, endrede bordplaner, digitale menyer og desinfeksjonsflaskene i hånd har bransjen kastet seg rundt og funnet de løsningene som måtte til for å møte alle krav og bidra i kampen mot viruset. Og det har gitt resultater. Svært få av smittetilfellene kan spores tilbake til serveringsbransjen. Men det har kostet. Det har kostet i innkjøp av utstyr. Det har kostet i reduserte besøkstall. Det har kostet i høyere bemanning.

Myndighetene kaller det dugnad. Som ved de fleste dugnader er det noen som bidrar mer enn andre. Serveringsbransjen er en av de bransjene som rammes hardest med de tiltakene som settes inn og hvor flere tusen mennesker nå igjen går ut i eller risikerer permitteringer og hvor usikkerheten er stor for hvorvidt det fremdeles er en trygg arbeidsplass der når vi kommer ut på den andre siden.

Vi trenger en krisepakke for utelivet
Covid-19 må bekjempes og vi ønsker alle å gjøre vårt for at krisen skal gå over raskest mulig. Vi vet at mange har følt på urettferdighet når serveringsbransjen rammes så hardt når smittesporingen viser at relativt liten andel av smitten har forekommet i barer og på restauranter. Det er forståelig.

Allikevel er dette en krise som vi må løse sammen og vi kan bare håpe at de tiltak som nå settes inn viser seg å være effektive i lengden. Vi må alle gjøre vårt, både som enkeltmennesker og som bedrifter.

Det er dog ikke til å komme fra at tiltakene som nå settes inn skaper en svært vanskelig økonomisk situasjon for mange bedrifter i vår bransje og bedre økonomiske krisepakker må på plass nå. Ikke til neste år. Nasjonale myndigheter må snarlig på banen og vise at hjelpen er på vei slik at vi fremdeles kan ha den levende, pulserende og fantastiske serveringsbransjen med alt sitt mangfold også når denne krisen er over.

Vi vil be alle våre medlemmer om å holde motet oppe og vi håper og tror at både myndigheter og Norges innbyggere vil bidra til dugnaden med å begrense smittespredningen samtidig som de verner om en av de største og viktigste bransjene i fastlandsøkonomien.

Det er aldri så mørkt som før det lysner, og hvis alle gjør sin del kan vi forhåpentligvis snart begynne å se fremover igjen.

Sammen skal vi klare dette.

 

Styret i Norsk Vinkelnerforening