Rhône – den perfekte høstregionen

«Jeg velger meg april» sa Bjørnstjerne Bjørnson, og med første tanke er det jo lett å være enig i dette all den tid våren er på fremmarsj med alt den bringer med seg av bugnende knopper, ivrige skudd og lystige utsvevelser. Det er lett å la seg forføre av vårens umiddelbare gleder, men hva så med høsten? Høsten. Kjenn hvordan ordet legger seg på tungen med en egenvekt, en nerve og intensitet, en tilstedeværelse, en kompleksitet og mørk dybde, ja noe helt annet enn det som begynner å fortone seg som noe ganske banalt, hvordan ble man egentlig så forført av noe så enkelt som våren?

Vi nærmer oss midten av oktober, selve essensen av høstmånedene, og hva er da mer naturlig enn å vende fokuset mot et av verdens ypperste vinområder; Rhône-dalen.

Med sitt varierte og karrige jordsmonn, rikelige solskinn og moderate nedbør ligger alt til rette for viner i verdensklasse. La oss ikke glemme mistralen, den ubarmhjertige evighetens vind, der den uler gjennom vinmarkene og tvinger vinplantene til å karre seg fast som best de kan.

I sør er hvitvinene gjerne forholdsvis friske mens de røde bugner med sørlige solstråler og rik fruktighet. Helt tilbake til 1308 når pave Clement V flyttet hovedsetet til Avignon har det vært dyrket vin her og i løpet av de neste 70 årene utviklet og promoterte man områdets viner, i dag selvfølgelig kjent som Chateauneuf du Pape. Den historiske betydningen kan ikke overdrives da dette området allerede i 1923 ble beskyttet som en forløper til Frankrikes AOC system og vinenes kvalitet taler vel egentlig for seg selv. Fra det startet med 10 tillatte druer er det nå lov å benytte hele 18 ulike druer, og vinene utviser naturligvis en like variert og fargerik smakspalett.
Grenache, Syrah, Mourvedre, Carignan, Cinsault, Roussanne, Marsanne, Cairanne… man kan lett drømme seg bort i vinens flyktige vesen bare av tanken på disse druene.

Vi beveger oss nordover, åssidene begynner å klatre oppover og jordsmonnet endrer seg.
Syrah spiller nå hovedrollen i de røde vinene som gjerne er enda mer intense, men friskere enn sine sørlige søstres sjarmerende rikhet. Vi befinner oss i hovedsetet for denne høybårne druen og vinene plasserer seg med selvsikkerhet i det øvre sjiktet av verdens viner både de tradisjonelle og de mer moderne med en god dose eksklusivt fatbruk. Fra jordlig og jordsmonnspreget Cornas til rike og tungtveiende viner i Côte-Rôtie utviser Syrah sin egenart og udiskutable kvalitet.

Fra Hermitage-berget er vinene edle og raffinerte med en karakter og egenart man ikke kan kopiere. De røde er nok mest kjent, men får man tak i de hvite kan man glede seg til virkelig unike dråper av flytende gull; Marsanne og Rousanne på sitt absolutt beste!
En annen unik hvitvin er naturligvis Condrieu, der den holder stand oppe i de solbrente åssidene ved Côte-Rôtie. Viognier er the lady in charge med sin innsmigrende og egenartete florale karakter, perfekt komplementert med solmoden stenfrukt og akasiehonning.

Om ikke dette får fart på appetitten så vet ikke jeg hva som skal til; her kan jeg nærmest fornemme de deilige dråpene spille opp til dans med høstens beste råvarer.
En fyldig skogsopprisotto med høstens grøde og en saftig, men bestemt Crozes-Hermitage?
Lammeskank med rosmarinbakte rotgrønnsaker, en velsmurt potetpuré og salviesjy i duett med en rik Gigondas eller kanskje en moden Chateauneuf?
Pannestekt hellefisk med stekte kantareller, jordskokker og kaperssmør akkompagnert av en frisk og forførende Condrieu?
Hvorfor ikke slå til med norsk hummer, grillet til perfeksjon og servert med en fyldig smørsaus, ristede hasselnøtter og høstens trøfler?

Mulighetene er nærmest uendelige, og vi håper du vil løfte glasset i enighet; Rhône er den perfekte høstregionen, både til hverdags og fest, til sjømat og til kjøtt. Santé!


Rémy Ferbras Terre de Mistral Vacqueyras 2019
En vin fra Sør-Rhône i Frankrike laget på Grenache (63%) og Syrah (37%) som vil kle høstens retter med lam, storvilt og storfe.

 • Importør: Vinarius
 • Vinmonopolet: 232,00,- ink. mva.
 • HoReCa: 205,73,- eks. mva.

«Kompleks og konsentrert duft av pepper, viltvoksende urter, moreller. Florale hint. Sval og krydret tilsnitt. Elegant anslag, fyldig og konsentrert frukt. Balansert med silkepregete tanniner. Lang ettersmak. Lagringsvennlig.»


Famille Perrin Côtes du Rhône Réserve 2018
En klassisk Côtes du Rhône basert på grenache, syrah og mourvedre. En særdeles allsidig matvin som passer til en rekke kjøttretter, men med sin fruktsødme også egner seg til hverdagsretter som pizza, pasta og tapas.

 • Importør: Moestue Grape Selections
 • Vinmonopolet: 168,90,- ink. mva.
 • HoReCa: 143,23,- eks. mva.

«Jordlig, floral og urtepreget duft av kjøttfulle bringebær, søte plommer og mørke kirsebær med toner av lær, nøtter, sjokolade og søt lakris. Rund, bløt og kraftig munnfølelse med faste tanniner og en saftig, rik og fyldig smak av modne skogsbær, sødmefulle jordbær, sort pepper og anis som munner ut i en lang og frisk avslutning.»


Matthieu Barret Petit Ours Brun 2019
Matthieu Barret tilhører den yngre garde i Cornas, og var en av de første som gikk over til å dyrke druer etter biodynamiske prinsipper. Vinene hans er elegante, harmoniske og med en finesse man vanligvis ikke forbinder med området.

 • Importør: Flaaten
 • Vinmonopolet: 213,90,- ink. mva.
 • HoReCa: 171,40,- eks. mva.

«En lekker syrah fra Nord-Rhône med kjølig duft og innslag av bjørnebær, solbær og nydelige kryddertoner. Saftig smak med lekker og sødmefull munnfølelse, flotte tanniner og god konsentrasjon. Vinen passer perfekt til høstens viltretter.»


M. Chapoutier Les Arenes Cornas
Les Arènes betyr sand på fransk og henviser til det geologiske fenomenet når granitt eroderer og blir til sand på grunn av vær og vind. Navnet på appelasjonen Cornas stammer fra det keltiske navnet for brent land. Vinen er sertifisert økologisk.

 • Importør: Signature Wines
 • Vinmonopolet: 399,- ink. mva.
 • HoReCa: 319,20,- eks. mva.

«Rik, aromatisk og taperiktig Cornas med aroma av mørke bær, velhengt vilt, underskog og lær. Kraftfullt og saftig anslag. Rik, fyldig stil med flott konsentrasjon. Fruktkarakter av orientalsk krydder kirsebær, bjørnebær, underskog og hint av sort pepper. Lang og kompleks avslutning.»


Jean Baptiste Souillard Saint Joseph 2018
Vinen er laget utelukkende på syrah som er hentet fra granitt-terrassene syd i Saint Joseph. Jean Baptiste ønsker å påvirke vinen i minst mulig grad, og heller la terroiret tale sin sak.

 • Importør: LaMarc Wines
 • Vinmonopolet: 340,30,- ink. mva.
 • HoReCa: 271,92,- eks. mva.

«En vin med herlig mineralitet, stor fruktkonsentrasjon og preg av mørke skogsbær. Vinen viser også en elegant spice, sorte oliven og røkt kjøtt uten at den blir for rustikk. Vinen er laget av endel hele klaser og lagret på gamle fat i 15 måneder. En Saint-Joseph for den moderne vindrikker.»


Gabriel Meffre Côtes du Rhône Prestige «Saint Vincent»
Meffre ble etablert i 1936 som et lite, familieeid vinhus på 10 hektar. Vinhuset er kjent for sin kreativitet, innovasjon og kvalitet, og i dag produserer de også anerkjente viner fra Syd-Rhône, Provence og Languedoc. Hovedsetet ligger i Gigondas, hvor Gabriel Meffre også eier og produserer vin på det kjente Domaine de Longue Toque. Vinhuset har dyktige vinmarkene med både økologiske og biodynamiske visjoner. Her har Meffre også langsiktige og sterke bånd til vinbøndene og dermed god kilder til kvalitpetsdruer.

 • Importør: Engelstad
 • Vinmonopolet: 149,90,- ink. mva.
 • HoReCa: 136,90,- eks. mva.

«Dyp purpurrød farge. Aroma og smak av røde bær og provencalske urter med et hint av sort pepper. Fyldig, fruktig og rik struktur. Nydelig til fjærkre, kjøtt, pastaretter og ost.»