Norges beste vinkelner 2022

Søndag ettermiddag var det finaler i Norsk Vinkelnermesterskap og Junior Wine Award 2022!

Årets Norgesmester er Sander Johnsson fra 2** Michelin-restauranten Re-Naa i Stavanger. I fjor tok han 2. plass og en flott 3. plass i Nordisk Mesterskap på Island og i år ble det altså toppen av pallen i NM for Sander!
2. plassen gikk til Nikolai Haram Svorte fra 1* Michelin-restauranten Speilsalen, Britannia Hotel i Trondheim etterfulgt at Kristoffer Aga, også fra Re-Naa i Stavanger, på 3. plass.

Junior Wine Award er en konkurranse for unge lovende vinentusiaster uten krav til bestått vinkelnereksamen.
Årets vinner av JWA ble Magnus Thomassen fra Code Restaurant, Oslo. Kun få poeng skilte andreplassen fra første og den gikk til Filmon Fitsum fra Speilsalen, Britannia Hotel i Trondheim. Inn på 3. plassen kom Magne A. Gaut fra Le Bistro, Trondheim.

Til venstre: Vinner av JWA 2022 Magnus Thomassen fra Code Restaurant.

Foto: Maia Hansen/A-I-AM

Kvartfinaler og Semifinale
Med rekordmange påmeldte til både Norsk Vinkelnermesterskap og Junior Wine Award (JWA) ble konkurransene i år delt opp. Kvartfinaler for NM og semi-finale for JWA ble derfor gjennomført mandag 24. januar fire forskjellige steder i landet; Stavanger, Voss, Oslo og Trondheim.

I innledende runder i begge konkurranser gikk kandidatene gjennom en skriftlig teorioppgave og blindsmaking.

10 semifinalister i NM og 3 finalister i JWA gikk videre til semifinale og finale søndag 6. februar på Thon Hotel Bristol, Oslo.

I år som i fjor ble finalene gjennomført uten publikum og uten den tradisjonelle partnermessen.
For å vise frem NVF sine partnere og for at alle skulle få følge finalene og heie på sin favoritt ble arrangementet livestreamet i samarbeid med Hegnar Media og Videomakeriet.
Under sendingen ble det vist filmsnutter fra partnere og quizspørsmål som gjorde sendingen enda mer spennende for de hjemme med mulighet for å vinne flotte premier.

Finalistene måtte gjennom flere praktiske oppgaver foran dommere og kamera med .
Følgende oppgaver måtte NM-kandidatene igjennom i finalen:
– Smaking og forklaring av tre norsk sider
– Dekantering av moden rødvin
– Sette drikke til meny
– Blindsmaking av fire viner
– Matche en av vinene med ost
– Ulike spørsmål om vin

Det var få poeng som skilte toppen av pallen og 1. og 2. plassen skal representere Norge i Nordisk Mesterskap i Danmark senere i år. «Det blir spennende å se hvordan kandidatene gjør det i internasjonal konkurranse» sier hoveddommer Merete Bø, som selv har konkurrert i både EM og VM for vinkelnere med gode resultater.

Dessverre ble det underveis i finalen oppdaget en feil i regnearket som heldigvis viste at de tre kandidatene som kom på pallen rettmessig skulle være der, men at 4. og 5. plassen var byttet om.
Dette gjør at den endelige rekkefølgen ble som følger:
1. Sander Johnsson
2. Nikolai Haram Svorte
3. Kristoffer Aga
4. Reidar R. R. Johansen
5. Petter Svanæs