Norges Beste Vinkart 2020 er kåret!

For tredje gang har juryen til Norsk Vinkelnerforening, og Kapital kåret de beste vinkartene i Norge. Denne gangen også i samarbeid med Star Wine List.

Juryformann Rune Rake har sammen med Heidi Iren Hansen MW, Tone Veseth og Trond Erling Pettersen fra Vinmonopolet gjennomført mange arbeidstimer med jurymøter, diskusjoner og vurderinger i de forskjellige katagoriene.  Tusenvis av sider er gjennomgått av 73 vinkart til de toneangivende restaurantene i Norge.

I lys av dagens situasjon for bransjen føler vi at denne kåringen er viktigere enn noensinne for å sette søkelyset på alle de fantastisk flotte vinkartene og all den kunnskapen som finnes blant alle de hardtarbeidende vinkelnere rundt om i landet, kommenterer President i Norsk Vinkelnerforening, Liora Levi.

Norges Beste Vinkart kåres én gang i året og det vektlegges utvalg, variasjon og kvalitet, og at filosofi mellom vinliste og konsept harmonerer. For å få en etisk korrekt og gjesteorientert bedømming vil vinservice, utstyr, og prissetting være med som kriterier.

I tillegg til hovedkategorien Norges Beste Vinkart kåres det også vinnere inn flere underkategorier.

 

Vinner av Norges Beste Vinkart 2020:

Park Hotel Vossevangen

Om vinneren av Norges Beste Vinkart sier juryen:
..Vinneren er (..) fortsatt overlegen når det gjelder andelen modne viner, utvalget fra hvert område, produsent og årgang, og juryen vil derfor, for tredje året på rad, gratulere Park Hotel Vossevangen med seieren i kategorien Norges beste vinkart.

 

Vinnere i de andre kategoriene:

 

  • Beste “lille” vinkart: Vinoteket, Oslo
  • Årets nykommer: Speilsalen, Trondheim
  • Beste musserende/Champagne-vinkart : Skigaarden, Hemsedal
  • Vin på glass: Territoriet, Oslo
  • Beste vinmeny: Stallen, Oslo
  • Folkets favoritt: Kolonialen Bislett, Oslo

Les en lengre artikkel og video fra kåringen på kapital.

 

Jury 2020:
Rune Rake
 bor i Oslo og jobber i eget konsulentfirma. Interessen for mat og vin bygde seg sakte opp over et tre år langt jobbopphold i Piemonte for 25 år siden. Etter den tid har det blitt en lang læreprosess uten formell vinutdannelse, men med hyppige besøk til eget hus i Piemonte. Han har tidligere vært jurymedlem i The World’s 50 Best Restaurants og er nå i juryen for The Nordic Prize, og har sett de fleste vinkart og menyer i Norge.

Trond Erling Pettersen kommer fra Levanger, og er tidligere journalist i Dagbladet. Han har tatt flere WSET-utdanninger, og fullførte WSET Diploma in Wines and Spirits i 2018. De siste seks årene har han jobbet i Vinmonopolet, først i kommunikasjonsavdelingen med ansvar for Vinmonopolets podcast, og i senere tid som kategorisjef i sortimentsenheten. Han har også ansvaret for kontakten med fagpressen i Vinmonopolet.

Tone Veseth Furuholmen kommer fra Oslo og er Senior Produktsjef i Vinmonopolet med ansvar for bl.a. Italia, Spania og Portugal. Hun har tidligere studert flere år i Italia, der vininteressen startet for alvor. Hun bestod vinkelnereksamen i 2010 og WSET Diploma i 2017. Hun har jobbet en rekke år med vinimport i Arcus Gruppen og har også arbeidserfaring fra Det italienske eksportrådet. For tiden er hun dessuten Master of Wine-student på 3. året og foreleser på sommelierutdannelsen ved Kulinarisk Akademi.

Heidi Iren Hansen kommer fra Trøgstad. Hun har de siste fem årene bodd i Oslo og jobbet på Kulinarisk Akademi med ansvar for alle vinkurs og vinutdannelser. Hun tok vinkelnerutdannelsen i 2009, WSET Diploma in Wines and Spirits i 2013 og ble Master of Wine høsten 2020. Hun har også tre pallplasser i norsk og nordisk mesterskap for sommelierer. Før hun begynte på Kulinarisk Akademi, har Heidi blant annet jobbet som sommelier på Norske Selskab og restaurantsjef på Hotell Refsnes Gods.

Norsk vinkelnerforening gratulerer alle vinnerne, de nominerte og alle de flinke vinkelnerne der ute som hver dag gjør en strålende jobb for den Norske vinscenen!