Her får du smakebiter på hva deltagerne måtte gjennom av teorispørsmål og praktiske oppgaver i Junior Wine Award & Norsk vinkelnermesterskap 2020.
JWA 2020
Teorioppgaven i år var basert på «multiple choice» og hele konkurransen foregikk på norsk. Kriterier for deltagelse er å jobbe i restaurantbransjen og være maks 25 år.
Hva er Coulure?
a)En hybriddruesort.
b)En råtesykdom som angriper bladene.
c)Perioden hvor druene skifter farge.
d)Ikke befruktede blomster som fører til ujevne klaser.
Hvilken av de følgende beskriver best en hvitvin gjæret på veldig lav temperatur (12-15 graderCelsius)?
a)Intens duft med aromaer av pæredrops og grønn frukt.
b)Lav duftintensitet med kraftig smak av vanilje og julekrydder.
c)Medium søt og lett perlende.
d)Veldig lagringsdyktig høykvalitets vin.
Hvilken av de følgende druesortene er veldig utbredt i Argentina?a)Gewurztraminer.
b)Pinot Blanc.
c)Torrontés.
d)Riesling.
Følgende råstoff må være dominerende råvare i Bourbon produksjon?
a)Hvete.
b)Bygg.
c)Rug.
d)Mais
Hvilken av de følgende er en fyldig rødvin med moderat tannin, moderat syre og høy alkohol?
a)Gavi.
b)Garnacha.
c)Gattinara.
d)Gamay.
Hvilken av de følgende regionene har et maritimt klima?
a)Toro.
b)Priorat.
c)La Mancha.
d)Rias Baixas.
I tillegg til teoriprøven fikk kandidatene 2 viner som skulle blindsmakes og beskrives skriftlig.
På scenen var oppgaven å lage en Kir Royal samt servere en hvitvin med glasskork til 6 gjester.

NM 2020
Norgesmesterskapet foregår alltid på engelsk, både teori og praksis. Se en smakebit fra teoriprøven under.
What is the crossing for these rootstocks?
101-14 Mgt
5BB
110R
What is a petiole?
Which acid can be the source of an aroma in wine reminiscent of geranium?
In a sweet wine made from late harvested grapes, what type of sugar is the residual sugar likely to be?
If a winemakeradds 51 g/l of sugar to a white wine how much would the % volume of alcohol increase?
What is the most planted grape variety in Switzerland?
Etter teoriprøven ble det gitt 4 blindsmakinger, alle skulle beskrives skriftlig på engelsk.

Semifinalen
I semifinalen fikk kandidatene 2 praktiske oppgaver:
1) Smake to drikkevarer blindt, fortelle om disse, hva det var, hvor de kom fra, produksjonsmetode og matche til mat.
2) Åpne, lufte og servere én flaske hvitvin til et bord med 8 gjester. Flasken skulle fordeles likt på alle gjester uten å skjenke mer enn én gang til hver gjest.
Finalen
Finalen foregår som regel i «restaurant-setting» på Latters hovedscene. Denne gangen var første oppgave å dekantere en magnum champagneflaske og servere til 6 gjester. Det skulle vise seg at en av gjestene heller ønsket et glass rødvin fra «nye verden», trikset her var da å velge rett rødvin og rett glass å servere rødvinen i, det var flere å velge blant, både rødviner og glass.
Deretter skulle 10 drikkevarer blindsmakes fra sorte glass. Det ble spurt etter produkttype, råvare og opprinnelsesland.

En meny med 5 retter i ulogisk rekkefølge ble presentert kandidaten. Første del av oppgaven var å plassere rettene i rett rekkefølge. Deretter skulle 5 glass med ulike viner identifiseres og matches opp mot hver av rettene i menyen.
Til slutt var det den sedvanlige rettingen av en vinliste foran publikum.
Ett fellesmoment etter finalen bestod i en quiz hvor temaet ikke ble gitt, men viste seg å være fokus på nord-amerikanske vinprodusenter.

For å delta i Norsk Vinkelnermesterskap eller Junior Wine Award 2020 ta kontakt med NVFs konkurranseansvarlig Liora Levi.
For å se teoriprøvene med fasit, klikk på linkene under:
JWA 2018
NM 2018
Det vil i løpet av januar 2020 arrangeres en treningsdag i forkant av NM & JWA 2020 hvor kandidatene til mesterskapene kan delta for å få råd og tips om hva man bør trene på både av teori og praksis før konkurransene. Treningen er i regi av vinkelnerlandslaget.
Treningene foregår i Oslo. Har du lyst til å delta på treningsdagen ta kontakt med treningsansvarlig Henrik Dahl Jahnsen for påmelding.
…