Intervju med forsvarende mester av Junior Wine Award:

Nikolai Haram Svorte

Junior Wine Awards er en konkurranse for unge lovende vinentusiaster som enda ikke har blitt 25 år.
Vinkelnerutdanning er ikke et krav.

Nikolai tok sommelierutdanning i 2018 uten tidligere erfaring fra bransjen. En spirende interesse hadde vokst frem etter ferieturer til Provence. Og ønsket om å lære mer økte. «Etter en positiv og lærerik periode på skolebenken på Kulinarisk Akademi var det naturlig å prøve å finne en jobb hvor jeg kunne bruke og utvikle kunnskapen videre» forteller Nikolai.

Kolleger så fort Nikolais potensiale og oppmuntret han til å delta i konkurranser. Med ønsket om å bli en bedre sommelier og litt ekstra oppmuntring fra NVF bestemte han seg for å prøve å konkurrere. Men presset og nervøsiteten satte sin demper på lysten, men Nikolai forteller videre «jeg er takknemlig for at jeg gjorde det nå!»

«jeg er takknemlig
for at jeg
gjorde det nå!»

Nikolai deltok en gang tidligere og i 2020 ble det altså toppen av pallen! Vi spurte Nikolai hva han mener er grunnen til at det lykkes:

«Jeg tror det handler mye om dedikasjon og struktur i arbeidet. Jeg brukte mye tid på teori på egenhånd og møtte opp til samtlige treninger som ble satt opp. Samtidig hadde jeg en arbeidshverdag som stort sett handlet om vin og vinservice, og det gir jo en del «gratis» trening. Jeg har vært heldig som har fått jobbe sammen med mange flinke vinkelnere og tatt del i gode vinfaglige miljøer.»

Hans motivasjon for å konkurrere handlet først og fremst om personlig utvikling og interessen for faget. «Jeg er veldig stolt av min prestasjon og det har gitt meg en god dose selvtillit» forteller han og tilføyer at han opplever det som en hyggelig bonus at man får vist seg litt frem og blir lagt merke til. «Det har bidratt til å gi meg et større kontaktnettverk og spennende karrieremuligheter.»

 

Men allerede dagen etter konkurransen i fjor begynte han å tenke på dette årets konkurranse (NM), så han slapper ikke av og sir seg fornøyd med det han har oppnådd til nå.

Med tanke på kommende NM mener han det ser ut til at det er mange sterke kandidater som skal delta, så Nikolai forventer hard konkurranse. «For min del prøver jeg å senke skuldrene og ikke ha så altfor høye forventninger, særlig siden det er min første deltagelse i NM, men noen ambisjoner har jeg definitivt!»

«Det har bidratt
til å gi meg et større
kontaktnettverk
og spennende
karrieremuligheter.»

Vi spurte Nikolai om det er noe han vil dele med oss og han forteller her om en hyggelig vinopplevelse:

«Det har blitt mange hyggelige vinopplevelser, så det er vanskelig å velge bare én. Jeg vil kanskje trekke frem en lunsj på Mugaritz i 2017, hvor de disket opp med en av de villeste vinmenyene jeg har sett. En av dessertene het «Noble Rot» og bestod av et intenst søtt eple, som var bevisst eksponert for råte, og det ble servert sammen med fire glass edelsøt vin; Yquem 1963, Huet Vouvray Clos du Bourg 1986, Georgshof Riesling Auslese 1959 og Dereszla Tokaji 1993.»

Her er Nikolai sine tips til andre som har lyst å konkurrere:

Jeg vil anbefale å få oversikt over hva du skal trene på og lese om. Lag en liste over alt du føler at du burde bli bedre på, og sett opp en plan med tidspunkt for hver aktivitet. Dokumenter treningen – da føler man seg mer forpliktet til å gjennomføre planen. Ellers er det en fordel å ha en arbeidshverdag som er noenlunde lik en konkurransesetting.

Vi ønsker Nikolai lykke til i årets NM.