Intervju med forsvarende Norgesmester:  Francesco Marzola

Forsvarende Norgesmester Francesco Marzola er klar for å gi stafettpinnen videre til en ung og sulten vinkelner!

Når Francesco tok sin vinkelnerutdanning i 2014 hos Norsk Sommelier Utdannelse visste han ikke at det fantes konkurranser for vinkelnere. Først i 2016 ble han klar over dette. «Jeg tenkte dette var en flott mulighet for å holde meg oppdatert» forteller Francesco.

Han tilføyer: Det er en vinn-vinn-situasjon uansett utfall. Enten hadde jeg suksess med konkurranser eller så hadde jeg lest så mye for det, at det hadde vært berikende for min hverdag på jobb».

Men ønsket om å lære mer innenfor dette faget drev han til å bygge på med tittelen Advanced Sommelier fra CMS (Court of Master Sommeliers) i 2019.

«Det jeg synes er spennende med faget er variasjonen, de uendelige mulighetene for å prøve et nytt produkt, meningen i en vin i forhold til opprinnelse og ikke minst historie og sosiologi» forteller Francesco.

«Det er en
vinn-vinn-situasjon
uansett utfall»

Francesco deltok 5 ganger i NM med pallplass hver gang, men først i 2020 ble det toppen av pallen. Faktisk klarte Francesco å bli Nordisk Mester før han ble Norgesmester! Han deltok i Nordisk 3 ganger og på tredje forsøk vant han.
«Når jeg vant Nordisk var jeg virkelig «fit for fight» i forhold til min teori og min forberedelse.»
Noen mente kanskje det ikke var lurt av Francesco å delta i NM etter å ha vunnet Nordisk, men for Francesco ønsket han å bevise, at det ikke bare var flaks at han vant Nordisk. «Jeg følte at den eneste måten å bevise det på var å vinne NM».

Francesco deltar ikke i NM i år.
«Jeg synes det er viktig at yngre generasjoner kommer frem nå, og jeg gleder meg å levere videre pokalen» utdyper han.
Francesco vil allikevel være i Trondheim neste helg når konkurransen finner sted, da han simultant med NM vil konkurrere om en plass til EM og VM.

Samtidig som NM arrangeres vil det være uttak til EM og VM. Sommelierer som har vunnet NM tidligere og som sikter mot deltakelse i de internasjonale konkurransene vil i år ikke delta i NM, men være med i et eget uttak.

«Jeg gleder
meg til å
levere videre
pokalen»

Vi spurte Francesco om det var noe han hadde lyst å dele med oss.
«Jeg har hatt en del gode vinopplevelser de siste årene, men skal jeg plukke ut en spesiell opplevelse som har påvirket meg veldig sterkt, var det i januar 2019 når jeg smakte en flaske av Kloster Eberbach Eltviller Taubenberg Riesling Cabinet 1909 – Ja, Cabinet med C og ikke K – drukket hos produsenten. Dette er vanligvis flasker de holder i skapet eller «cabinet», da de regnes som de beste vinene.

Her er Francesco sine tips til andre som har lyst å konkurrere:

«Teori er nøkkelen! Jeg kan aldri si det nok. Har du teorien på plass, kan du supplere eventuelle «mangler» andre steder, men ikke motsatt… du kan være den flinkeste på en scene eller på de praktiske oppgaver, men har du ikke teorien på plass, går du ikke lengere!»

Vi ønsker Francesco lykke til ved uttaket til EM og VM