Henrik er Norges beste vinkelner for fjerde gang!

Etter knallhard konkurranse var det Henrik Dahl Jahnsen som gikk av med seieren i Palmer Norsk Vinkelnermesterskap 2019.Søndag 3. Februar var det duket for Palmer Norsk Vinkelnermesterskap 2019 på Latter i Oslo. I kvartfinalen måtte deltakerne kjempe seg gjennom en hard teoriprøve på 45 spørsmål i tillegg til skriftlig blindsmaking av fem drikkevarer. Alt i løpet av én time og 10 minutter.

I del to av kvartfinalen måtte deltakerne vise sine kunnskaper foran dommere ved å korrekt dekantere og servere en vin til gjestene på scenen. I semifinalen måtte deltakerne utføre tre ulike oppgaver på scenen. Første oppgave var å fylle inn riktige appelasjoner på kart over Bordeaux. Deretter måtte deltakerne lage en klassisk Manhattan Cocktail i løpet av tre minutter. Til slutt var det duket for Kahoot om tyske vinprodusenter.

Etter en knallhard semifinale var det Simon Zimmermann, Francesco Marzola og Henrik Dahl Jahnsen, samt den utenlandske gjestekandidaten Andreas Kyprianou fra Kypros, som gikk videre til en spennende finale på hovedscenen foran en fullsatt sal på Latter. I finalen måtte finalistene servere en aperitiff og deretter en trelitersflaske med risling til gjestene på scenen. Tredje oppgave var å rette opp i feil i et vinkart, og så sette vin fra det samme vinkartet sammen med menyen som bestod av rakfisk med gressløk, rømme og flatbrød. Boknafisk med ertepure og poteter, etterfulgt av smalahove og vaffel med brunost til dessert. Neste oppgave var å blindsmake fem søte viner fra Kypros, Portugal, Frankrike, Ungarn og Norge. Etterpå måtte finalistene gi en beskrivelse av Commanderia, før en fellesoppgave som bestod av en quiz hvor kandidatene måtte fortelle druesortene i kjente viner. Til slutt måtte de servere magnum champagne i 18 glass, før vinneren skulle kåres.

De fire finalistene viste stor faglig kunnskap og evne til å underholde både publikum og dommere og tilslutt var det Henrik Dahl Jahnsen som jublende kunne løfte pokalen til stort engasjement fra publikum. Henrik jobber til daglig ved Bølgen & Moi i Kristiansand, og er påtroppende vinsjef ved nye Hotel Britannia i Trondheim. Dette er hans fjerde seier under vinkelner-NM.
Simon Zimmermann kom på andre plass og tredje plass gikk til Francesco Marzola. Gjestedeltaker Andreas Kyprianou fra Kypros kan ikke vinne NM, da det kun er norske kandidater som kan vinne. Han deltar kun for å utveksle konkurranseerfaring på tvers av landegrenser.

Sander Johnsson ble vinner av Moët & Chandon Junior Wine Awards
Moët & Chandon Junior Wine Awards er konkurransen hvor øvre aldersgrense er 25 år og det ikke er nødvendig med vinkelnerutdannelse for å delta. Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer og er ment som et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden.
Seks deltakere prøvde seg i årets konkurranse og etter en innledende runde med en teorioppgave på 40 spørsmål og blindsmaking av to viner var det Sander Johnsson 21 år fra Tango og Fish & Cow, Nikolai Haram Svorte 21 år fra Restaurant Bro og Robert Johansen 24 år fra Park Hotel Vossevangen som gikk videre til finalen. Foran en fullstappet sal måtte finalistene blindsmake tre drikkevarer, Chablis, Cabernet Sauvignon fra Chile og Wit fra Belgia. Deretter måtte de korrekt åpne og servere en flaske Moët & Chandon champagne til fire gjester, en hvitvin til seks gjester. Til slutt skulle deltakerne sette vin til en meny bestående av pannestekte kamskjell med beurre blanc fra Frøya til forrett, grillet lam fra Jæren med jordskokk til hovedrett og tilslørte bondepiker til dessert.

Det var dyktige Sander Johnsson som gikk av med seieren. Sander jobber til daglig på Tango og Fish & Cow i Stavanger. Nikolai Haram Svorte kom på 2. plass og Robert Johansen tok 3. plassen i årets junior vinkelner NM.

Sander Johansson vinner JWA


Rekordoppmøte
Samtidig som konkurransene foregikk arrangerte Norsk Vinkelnerforening en vinmesse på Latter og over 350 gjester smakte vin fra foreningens partnere og jublet frem finalistene på scenen.

Konferansierene som ledet deltakere og publikum gjennom kvelden var Andreas Larsson, kåret til verdens beste vinkelner i 2007 og Liora Levi, president i norsk vinkelnerforening.

Dommerne i Moët & Chandon Junior Wine Awards
Dan Lystad – Norgesmester for vinkelnere 2001 og 2002. Driver Norsk Sommelierutdannelse
Francesco Azzarona – Norgesmester for vinkelnere 2011 og 2012. Jobber for Fondberg.

Dommerne i konkurransen Palmer Norsk Vinkelnermesterskap
Merete Bø – Hoveddommer
Georgios Kassianos – President Kypros
Kristjan Markii – President Estland
Heidi Iren Hansen – Kulinarisk Akademi
Robert Lie – Europamester for sommelierer 2006.

Kandidater Palmer Norsk Vinkelnermesterskap 2019
Henrik Dahl Jahnsen – Bølgen & Moi, Kristiansand / Britannia Hotell Trondheim
Francesco Marzola – Park Hotel Vossevangen
Simon Zimmermann – Happolatti, Oslo
Kristoffer Aga – Renaa, Stavanger
Aleksander Iversen – Omakase & Genki, Oslo
Karianne Fornes – Jarmans Gastropub, Oslo
Andreas Høgfeldt – Brasserie Ouest, Oslo
Helle Hasting- Alchemist, København
Øystein Voll – Cru Vin & Kjøkken, Oslo
Jonathan Lundgren – Fish & Cow, Stavanger
Dag Magnus Bakstad – Kafé Löve, Oslo
Alexandra Åberg – Kafé Löve, Oslo
Ketri Leis – Pazzo Wine Bar, Estonia
Andreas Kyprianou – VinoCultura, Cyprus

Kandidater Moët & Chandon Junior Wine Award 2019
Sander Johnsson – Tango og Fish & Cow, Stavanger
Nikolai Haram Svorte – Restaurant Bro, Ålesund
Jens Nornes – Vintage Kitchen, Oslo
Eline Ladehaug – Quality Hotel Strand, Gjøvik
Reidar R. Johansen – Park Hotel Vossevangen
Robert Johansen – Park Hotel Vossevangen

I år er det Grand Cru-partner Palmer som er hovedsponsor for NM for vinkelnere og Premier Cru-partner Möet Hennessy som er hovedsponsor for Junior Wine Award.