Francesco Marzola er Nordens beste vinkelner!

Etter knallhard konkurranse var det Francesco Marzola som gikk av med seieren i Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship 2018.

Søndag 16. September var det duket for Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship 2018 på Edderkoppen Scene i Oslo. Ni deltakere fra de nordiske landene måtte kjempe seg gjennom en hard teoriprøve på 50 spørsmål som de hadde 45 minutter på å fullføre i tillegg til en 25 minutters skriftlig blindsmaking av tre viner og to ulike surøl. Vinene de måtte gjenkjenne var Santo Santorini Assyrtiko Reserve 2016, Zorah Karazì 2016 og Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2017. Ølene var Brouwerij Fonteinen Oude Geuze og Lindheim Ølkompani, Farmer’s Reserve Raspberry Brett Saison.
Det var også en praktisk del der deltakerne måtte smake på og gjenkjenne tre oster som de så skulle finne vinmatch til fra ”den nye verden”.

Etter en tøff semifinale der seks deltakere måtte vise sine kunnskaper foran dommere ved å både korrekt dekantere og servere en gammel vin med dårlig kork, samt blindsmake fem ulike vann med kullsyre var det Rasmus Lunkov Marquart (Danmark), Francesco Marzola (Norge) og Ellen Franzén (Sverige)  som gikk videre til en spennende finale på Edderkoppen Scene.

I finalen måtte deltakerne utføre fem ulike oppgaver på scenen. Første oppgave var å smake, gjenkjenne og beskrive seks ulike musserende viner. Neste oppgave var å åpne og servere en magnum champagne til fire gjester.
De måtte så rette feil i en vinliste før de skulle finne rett vin til Bocuse d’Argent kokken Christopher Davidsens prisvinnende rett ”surf’n’turf”.
Sammen på scenen fikk deltakerne en quiz der de skulle gjenkjenne ulike vinpersonligheter. Siste oppgave var å lage den klassiske cocktail ”Moscow mule”

De tre finalistene viste stor faglig kunnskap og evne til å underholde både publikum og dommere og til slutt var det Francesco Marzola som jublende kunne løfte pokalen til stor applaus fra publikum.
Francesco jobber til daglig ved Park Hotell Vossevangen. Ellen Franzén (Sverige) kom på andre plass og tredje plass gikk til Rasmus Lunkov Marquart (Danmark).

Fantastisk jobbet av alle kandidater. Francesco Marzola har jobbet målbevisst gjennom flere år og konkurranser, både NM og Nordisk, noe som resulterte i en velfortjent seier søndag 16. September” sier President Liora Levi

Samtidig som konkurransen foregikk arrangerte Norsk Vinkelnerforening den årlige  vinmessen Sommelierens Dag på Scandic og over 300 gjester smakte vin fra foreningens partnere og 30 andre vinimportører.
Konferansierene som ledet deltakere og publikum gjennom kvelden var President i Norsk Vinkelnerforening Liora Levi og Andreas Larsson fra Sverige, Verdens Beste Sommelier 2007.

Deltakere Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship 2018:
Francesco Marzola – Park Hotell Vossevangen  – Norge
Henrik Dahl Jahnsen  – Bølgen & Moi  – Norge
Ástþór Sigurvinsson  – Blue lagoon – Island
Taneli Lehtonen – Muru Ravintola  – Finland
Kirsi Seppänen – Ravinteli Bertha – Finland
Mathias Jensen  – Restaurant Frank – Danmark
Rasmus Lunkov Marquart – Restaurant Trio – Danmark
Ellen Franzén – Gastrologik – Sverige
Emma Ziemann – Thörnströms Kök – Sverige

Dommere i konkurransen:
Hoveddommer: Merete Bø – Tidligere Norsk og Nordisk Mester og Vinskribent for Dagens Næringsliv
Andrés Rosberg – President i Association de la Sommellerie Internationale (ASI)
Béatrice Becher – President Sverige
Christian Aarø – President Danmark
Samuil Angelov – President Finland
Tolli Sigurbjörnsson – Visepresident Island
Heidi Hansen  – Sommelier og Master of Wine Student
Christina Suominen  – Visepresident Finland
Tim Vollerslev  – Visepresident Danmark


Hovedpartnerne i Perrin &  Moestue Nordic Sommelier Championship

Moestue Grape Selections
Christopher Moestue etablerte i 1996 Moestue Grape Selections med formål om å importere vin og brennevin av kompromissløs kvalitet og med en tydelig geografisk signatur fra klassiske europeiske vinland. Hans evne til å lete seg frem til de beste produktene og produsentene har gjort at selskapet etter hvert har utviklet seg fra et énmannsforetak til Moestue Group, som i dag er landets største privateide vin-, øl- og brennevinsimportør og består av en rekke ulike vin- og ølfirmaer i Norge, Sverige og Finland. Med Christopher ved roret og en stab av høyt kvalifiserte vinelskere drives selskapet i dag videre med den samme kompromissløse filosofien og entusiasmen som i den spede starten – bak sykkelstyret på landeveien i Burgund.

Famille Perrin
Famille Perrin driftes av hele ni familiemedlemmer – brødrene Jean-Pierre og François og deres til sammen syv barn. Mest kjent er nok deres Château de Beaucastel, hvor det lages både røde og hvite referanse-Châteauneuf-de-Pape-viner. Eiendommen er plantet med samtlige 13 druer som tillates brukt i appellasjonen, og alle vinmarkene har vært biodynamisk kultivert i over 40 år (økologisk i over 60 år). Selv om alle druetypene brukes, har familien imidlertid en ekstra forkjærlighet for mourvèdre, som ofte utgjør hoveddelen av blenden – og blant annet i kombinasjon med eiendommens beliggenhet i det nordlige grenselandet for hvor mourvèdre-druen modner, gir dette Château de Beaucastel-vinene en langt mer elegant og raffinert stil enn de mer tradisjonelle grenache-baserte utgavene fra andre produsenter i Châteauneuf-de-Pape. I tillegg til Château de Beaucastel produserer Perrin-familien vin fra en rekke andre av cruene i Sør-Rhône, samt drifter det storslåtte vinslottet Château Miraval – eks-superparet Angelina Jolie og Brad Pitts eiendom i økolandsbyen Correns i Provence.