Vi har en ny europeisk mester – fra Latvia!

En historisk opptreden og en historisk seier – til Raimonds Tomsons fra Latvia! For første gang har en kandidat fra de baltiske statene vunnet EM for vinkelnere.

Hele 26 millioner mennesker fulgte EM i Wien via livestreaming og ulike sosiale medier, dette er ny rekord for et vinkelnerarrangement. VM i Argentina i fjor høstet 19 millioner følger. I Park Hotel Schönbruns festsal ble alle 12 semifinalister tatt opp på scenen, og til stor overraskelse er det denne gangen 4 finalister, fremfor de vanlige 3 da to av kandidatene hadde samme poengsum. Raimonds Tomsons fra Latvia, Piotr Pietras fra Polen, Julia Scavo fra Romania og David Biraud fra Frankrike var finalistene og de endte opp på henholdsvis 1., 2. og delt 3. plass.

Selve finalen pågikk under middagen mellom serveringene. Scenen var satt opp med 3 bord med ulikt antall gjester. Oppgavene var som følger:

Det første bordet, med 2 gjester, ønsket en sake til aperitiff, kandidaten skulle finne en i kjøleren på servicebordet, servere den og forklare hvorfor han valgte akkurat denne.  2,5 minutter var satt av.
Sakeservering Raimonds-1.jpg

Neste bord hadde 4 gjester og oppgaven gikk ut på å velge ut viner til en meny på et flott hotell i Wien. Ingen viner fikk være fra samme land og anledningen var ASI presidenten, japanske Shinya Tasaki-san, sin avgangsmiddag etter 6 år i tjeneste. 5 minutter var tidsfristen.

Den klassiske blindsmakingen var kun 1 rødvin denne gangen. 3 minutter til rådighet for full beskrivelse av vinen, samt opphav, årgang og druesort. (Vinen var Lopez de Heredia Vina Tondonia 2004, Rioja, Spania)
Blindsmaking Julia-1.jpg

Neste bord på 4 hadde bestilt en flaske med østerrisk bläufrankish som de ønsket dekantert og servert. 5 minutter.
Dekantering David-2.jpg

Morsom oppgave videre. Her ble 6 sorte glass satt frem i par på 2. Oppgaven var å finne fellesnevneren for hvert av de 3 parene i løpet av 3 minutter. Forutenom fellesnevneren som drikkene var basert på skulle også type drikkevare og om mulig produsent nevnes.
Smaking sorte glass Raimonds-1.jpg

Igjen en identifiseringsoppgave, denne gangen på 4 minutter. Her skulle 4 søte viner identifiseres med land, region, drue, årgang og type vin.
Smaking søte viner Piotr-1.jpg

Siste oppgave var retting av en vinliste, men med et nytt oppsett. 8 slides ble vist i 30 sekunder av gangen. På hver slide var det 3 viner, hvorav 1 hadde feil. Kandidatens oppgave var å identifisere feilen på hver slide.

Norge kom på 19. plass, Danmark og Sverige var innenfor topp 10, men totalt sett utmerket Skandinavia ikke seg stort denne gangen.

Neste stor arrangement blir nordisk i Finland i oktober hvor Henrik Dahl Jahnsen og Francesco Marzola skal til pers for Norge.