Digital reise i biodynamisk tysk riesling

Digital reise i biodynamisk tysk riesling

Velkommen til en digital vinsmaking og samtale om biodynamisk vinproduksjon og tysk riesling arrangert i samarbeid med Grand Cru Partner Flaaten. De første 10 som melder seg på får vinene tilsendt!*

Vi skal smake viner fra tre ulike produsenter og områder: Weingut Christmann fra Pfalz, Weingut Clemens Busch fra Mosel og Weingut Moritz Haidle fra Württemberg
Alle de tre vinhusene jobber etter biodynamiske prinsipper og kjenner hverandre godt. Dette blir en spennende og lærerik smaking med fokus på biodynamisk vinproduksjon sett fra tre ulike produsenter.

Dato: 1. mars
Tidspunkt: 15.00

Smakingen er forbeholdt medlemmer av Norsk Vinkelnerforening.
Vi tar direkte kontakt med de første ti som melder seg på og som skal få viner tilsendt.

Link til smakingen blir sendt ut i god tid.

Mer om smakingen

Tyskland er kjent for sine forfriskende rieslinger, en av verdens aller mest kjente druer, og de tyske vinbøndene kan virkelig jobbe godt med denne druen. I kjølig klima og mineralsk jordsmonn trives riesling druen svært godt. Dette er en drue som er kjent for både sine søte og syrlige egenskaper, og tyskerne benytter den i et imponerende stort spekter av forskjellige stiler. Vi skal ta en prat sammen med 3 unike tyske vinprodusenter, fra 3 ulike vinregioner – hvor fellestrekket er biodynamisk vinmaking. Nemlig legenden innen biodynamikk Clemens Busch, Hip hopper og vinbonde Moritz Haidle, samt åttende generasjons vinmaker Sophie Christmann.

Christmann driver biodynamisk for å oppnå høyest mulig druekvalitet. De har totalt 17 hektar med vinmark som ligger spredt rundt hele byen, Pfalz
Målet er å finne tilbake til røttene, og jobbe med naturen på samme måte som foreldrene. Det er månefasene som legger grunnlaget for rytmen i den biodynamiske kalenderen og bestemmer når de forskjellige behandlingene i vinmarken skal utføres. Det er slik bønder har organisert sitt arbeid i hundrevis av år, fordi det gir gode resultater.
Steffen Christmann har blitt berømt for å lage regionens kanskje beste tørre riesling fra sin kjente GG-vinmark Idig ved byen Königsbach. I dag tar åttende generasjon, Sophie Christmann, større del i vinmakingen. Sophie har utdannet seg innen vitikultur og ønologi, og er selv en sterk forkjemper for biodynamisk dyrking.

Weingut Karl Haidle er en av de eldste vinproduserende eiendommene i Remstal i Württemberg, og ble grunnlagt av Karl Haidle i 1949. Karls sønn Hans tok eiendommen i besittelse i sine unge år, og det er han som i stor grad har utviklet vingården til det den er i dag. Skarve 0,5 hektar ble med årene utvidet til dagens 25 hektar, og hele tiden med kvalitet i fokus.
Det er i dag Hans sin sønn Moritz Haidle som driver vingården. Moritz har en fot i familiens røtter og historie, samtidig som han har en stor kjærlighet til hiphop og grafitti, hvilket også gjenspeiles i etikettene som han selv lager.
Moritz lykkes på mesterlig vis å balansere det ungdommelige, dynamiske og moderne med det tradisjonelle, og det er selvsagt for ham å jobbe økologisk. Vinene er energiske og umiddelbare, samtidig som de har en klassisk struktur.

Clemens Busch holder til i Pünderich, en av de nederste landsbyene i Mittelmosel. Her har de produsert egen vin siden midten 1970-tallet, først under far Clemens Busch, nå også sønnen med samme navn og hans kone Rita. Totalt eier de 16 ha med vinmarker, og hele 11 av disse ligger i vinmarken Marienburg. De regnes som en pioner innen naturlig vinmaking i Tyskland, og begynte å jobbe økologisk allerede i 1984 og konverterte så til biodynamisk vinmaking på starten av 2000-tallet. Alle vinene spontan fermenteres på store gamle eikefat og de tilsetter kun små doser svovel ved tapping.
Busch tyr til langsom gjæring – opp til 10 måneder – noe som gir økt kompleksitet og stabilitet til vinene. De fleste vinene er tørre, men det lages også tradisjonelle viner med sødme, så som Kabinett, Spätlese og Auslese.

Disse vinene skal smakes

*Vær oppmerksom på at dersom du er en av de 10 heldige som mottar vin er det obligatorisk å delta på smakingen med video. NVF forbeholder seg retten til å etterfakturere for vinene dersom mottaker ikke deltar på smakingen med videovisning.
For at flest mulig skal få smakt vinene oppfordrer NVF mottakere av vinene til å invitere 2-3 andre sommelierer iht gjeldene smittevernsregler, dette er dog intet krav.