De beste boblene til nyttår!

Er det ett år vi virkelig bør unne oss ekstra gode bobler på nyttårsaften så er det i år. 2020 har vært, og er, et svært vanskelig år for mange, men med de siste meldingene om vaksinasjoner er det lys i tunnelen. Så la oss gå inn i 2021 mens vi optimistisk skyter korkene i taket og tar en skål for bedre tider.

Nyttårsaften handler om nye muligheter og det handler om dem vi er glad i. I år blir det ikke de store nyttårsfestene, men det er egentlig bare enda en grunn til å heller spandere på seg selv og de nærmeste noen ekstra gode bobler.

Fra den første champagnen ble tappet for rundt 300 år siden har musserende vin utviklet seg til å bli selve symbolet på fest og feiring og vi finner musserende viner av høy kvalitet over hele verden. Fremdeles er Champagne den ukronede dronningen, men andre land og regioner puster henne i nakken.

Det er noe fortryllende med disse boblene vi får når viner lages etter champagnemetoden, eller tradisjonell metode som den også kalles. Når den syrefriske basevinen tappes på flaske og sukker og gjær tilsettes skjer det noe nærmest magisk. (Vitenskapelig er det kanskje ikke så magisk, men resultatet blir magisk) Den nye gjæringen gir oss de nydelige boblene og etter minimum femten måneders lagring, -gjerne flere år, har vi disse vidunderlige vinene med flotte bobler og komplekse smak som gjør seg like godt til selve måltidet som til festen etter.

Det er en tid for alt sies det. Noen vil hevde at det alltid er tid for musserende vin. Sikkert er det at nyttårsaften 2020/2021 er tiden for de virkelig gode boblene.


Charles Heidsieck Brut Réserve
Kommer fra 60 forskjellige cru-vinmarker. Hele 40% av blenden er 5-10 år gamle reserve-viner. Det er 2015-basen som er i salg nå og denne ble degorgert i 2019.

 • Importør: Signature Wines
 • Vinmonopolet: 459,90 ink. mva.
 • HoReCa: 367,92 eks. mva.

«Svært rik, elegant og aromatisk med fruktkarakter av mango, aprikos, tørket frukt, pistasjnøtter og mandel. Rik og balansert med flott mineralitet og godt integrert dosage. Lang, fruktig og syrefrisk avslutning.»


Champagne Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru Brut NV
Rudolphe Péters er kjent som en av de beste vinmakerne i Côte des Blancs og er kjent for å lage ekstremt terroirdreven Champagne. Cuvée de Reserve Grand Cru Brut er basert på 100% Chardonnay fra grand cru landsbyene Le Mesnil-sur-Oger, Cramant, Avize og Oger.

 • Importør: LaMarc
 • Vinmonopolet: 399,90 ink. mva.
 • HoReCa: 319,92 eks. mva.

«Champagnen består av 50/50 årgangsvin (gjeldende årgang -2016) og reservevin fra et Solerasystem startet i 1988. Aromabildet er dominert av sitron, grønt eple, brioche og urter. Smaksbildet er friskt, komplekst og elegant.»


Billecart-Salmon Brut Réserve
Billecart-Salmons flytende visittkort består av 40% pinot meunier, 30% pinot noir og 30% chardonnay satt sammen av 50 ulike bestanddeler fra hele 26 landsbyer med en gjennomsnittlig klassifikasjon på 94 prosent. Vinen er modnet lenge på på bunnfallet etter annengangsgjæringen, og har derfor et tydelig autolysepreg.

 • Importør: Moestue Grape Selections
 • Vinmonpolet: 462,- ink mva
 • Horeca: 364,83 eks mva

«Ung, intens og floral duft av ferske gule epler, røde bær og kjeks med flott lagringspreg. Presis og lekker champagne med fyldig, kremete og forfriskende munnfølelse, ren og delikat smak av grønne epler, sitrus og toast som rundes av i en fin, fast og ang ettersmak. Vinens elegante karakter gjør den spesielt velegnet uten mat når klokkene slår tolv, men fungerer selvsagt også utmerket til fingermat og lettere retter med sjømat og lyst kjøtt»


Champagne Launois Blanc de Blancs Grand Cru Millèsime 2013
En årgangschampagne laget utelukkende av Chardonnay fra Grand Cru-landsbyer i Côte des Blancs. Det kalkholdige jordsmonnet rundt landsbyen Le Mesnil Sur Oger er perfekt for Chardonnay. Vinifikasjonen er tradisjonell og dosage er 6 gram per liter.

 • Importør: Flaaten
 • Vinmonopolet: 399,90 ink. mva.
 • HoReCa: 315,40 eks. mva.

«En klassisk årgangschampagne med flere dimensjoner i smaksbildet. Frisk, men utviklet på frukten. Godt balansert hele veien. Veldig godt alternativ som aperitiff, men egner seg også meget bra sammen med mat»


Gramona La Cuvee Corpinnat Brut 2016
Dette er ikke en Cava! Etter i årevis å ha jobbet internt i Cava-systemet for å skjerpe kvalitetstankegangen i organissasjonen, valgte Gramona og en håndfull våpendragere å forlate DO Cava i 2019. Sammen dannet utbryterne i 2015 organisasjonen Corpinnat, hjertet av Penedes, og deres musserende viner selges nå under denne betegnelsen. Håndplukkede duer og hele klaser presset. Tradisjonell metode med 2. gangsgjæring på flaske. Lagret på bunnfall i over 30 måneder.

 • Importør: Vinarius
 • Vinmonopolet: 259,90 ink. mva.
 • HoReCa: 227,42 eks. mva.

«Medium intens duft av stenfrukt, epler, sitronskall og hint av mandler Avrundet munnfølelse med fin fylde og krisp og livlig mousse. Forfriskende og lang.»


Gratien & Meyer Crémant de Loire Brut
Alfred Gratien etablerte vinkjelleren i de gamle kalksteingrottene i Saumur i 1864. Grottene ble helt tilbake til 1200-tallet gravet ut for å lage mange av regionens viktige monumenter. Steinbruddet var forlatt i mange år da Alfred Gratien kjøpte eiendommen, som bestod av 20 ha med vinstokker og 5 km med grotter. På dette tidspunktet startet han med produksjon av musserende viner i Saumur. Kort tid senere møtte han Jean-Albert Meyer, en vinbonde og sønn av en Alsacer. Så fort disse to vinentusiastene hadde truffet hverandre begynte businessen virkelig å vokse og Meyer ble partner i firmaet. Tidlig på 2000-tallet ble firmaet solgt til Henkell & Co. Dette medførte kapital og et friskt pust som gjorde det mulig å videreutvikle og modernisere både eiendommen og produksjonen.

 • Importør: Engelstad
 • Vinmonopolet: 159,90 ink. mva.
 • HoReCa: 149,10 eks. mva.

«Ung, ren og fruktig. Med preg av eple, pære og sitrus. Hint av nøtter, drops og mineraler.»


Bellavista Franciacorta Grande Cuvee Brut Alma
Bellavista er blant verdens mest berømte kvalitetsprodusenter av musserende vin. Eneleverandør til la Scala i Milano. Ble skjenket under både VM for vinkelnere i Antwerpen 2019 og under utdelingen av Michelin-stjerner samme år i Hong Kong. Bellavista er også samarbeidspartner med Norsk Vinkelnerforening. Druer fra 60 av Bellavistas 120 vinmarker + 15-20% fra utvalgte tidligere årganger tilbake til 1977. Méthode Champenoise, lagret totalt fem år (hvorav 36-46 sur lie) for å sikre den ypperste kvalitet.

 • Importør: Gaia
 • Vinmonopolet: 325,-ink. mva.

«Intens og rik musserende med innslag av tropisk frukt, gjærbakst, gylne epler og hint av nøtter. Sitrende, rik og fyldig munnfølelse med gylne tropiske frukter, sitrus og uttalt mineralitet. Lang og flerdimensjonell ettersmak.»


Bellavista Franciacorta Cuvée Rosé Brut
Bellavistas unike rosé er skapt på druer fra ti utvalgte vinmarker, alle separat viinfisert – noen gjæret på eikefat og noen i stål – ikke blendet før de møtes i flaskene for annengangsgjæring. Ligger med sur lie i minimum 24 måneder, deretter ytterligere flaskelagring etter degorgering. Méthode Champenoise (‘Methode Franciacorta’) benyttes. Svært begrenset produksjon.

 • Importør: Gaia
 • Vinmonopolet: 525,- ink mva

«Intens duft med markjordbær, appelsinskall, gylne epler og roser. Lang, frisk og delikat smak med innslag av bjørnebær, solbær og søte mandler.»


Penfolds x Thiénot Champagne Lot 1-175 2012 (Limited release)
Et spennende samarbeid mellom Penfolds og Thiénot for å feire Penfolds 175 år lange tradisjon med belnding. En vintage Champagne fra 2012 laget av 50/50 Chardonnay og Pinot Noir. Vinen kan drikkes nå, men blir bedre med lagring. Drikkevindu 2020-2040

 • Importør: Treasury Wine Estates
 • Vinmonopolet: 1589,90 ink mva
 • Horeca: 1371,- eks mva


«En rik og kompleks duft av tobakksblader, nyslått høy, crème brûlée, toffee, eple og kaprifiol. Smaken er intens med toner av pekannøtter, epler og krydder. Fin syre og en dosage på 4g/l. Perfekt til et stort utvalg av julemat, men det er kanskje på nyttårsaften man unner seg noe så spesielt som en Champagne fra Penfolds.»


Moët & Chandon Brut Impérial

 • Importør: Moët & Hennessy
 • Vinmonopolet: 439,- ink mva
 • Horeca: 379,73 eks mva


«Moët & Chandon Brut Impérial har fruktige toner av eple, pære og sitrusfrukter og passer dermed perfekt både til en forrett eller i en dekadent drink senere på kvelden.»


Dom Pérignon 2010

 • Importør: Moët & Hennessy
 • Vinmonopolet: 1649,- ink mva
 • Horeca: 1311, 80 eks mva

«Dom Pérignon kjennetegnes av sine delikate og fruktige noter; spesielt preget av grønn mango, melon og ananas, med duft av appelsin og mandarin. Smaksmessig er champagnen fyldig og massiv. Til og begynne med er den saftig, deretter bretter aromatiske smaker seg ut, og videre blir smaken mer kontrastfylt med noter av krydder og pepper. «