Henrik på pallen i nordisk mesterskap for vinkelnere!
Henrik Dahl Jahnsen (26) fra Kristiansand kom på andreplass i det nordiske mesterskapet for vinkelnere i Helsinki.
To deltakere fra hvert av de nordiske landene, Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland, måtte gjennom flere krevende oppgaver før tre finalister kunne gå videre til finale. Oppgavene deltakerne måtte gjennom var en times teori og en skriftlig blindsmaking av tre viner som viste seg å være tre rieslinger fra Alsace fra samme produsent; Gisselbrecht i tre ulike årganger 1997, 2005 og 2012.
Deretter måtte de dekantere og lufte en rødvin korrekt, servere en halv flaske dessertvin i seks glass og tilslutt sette opp mat og vin i kombinasjon.
Henrik Dahl Jahnsen, Fredrik Lindfors fra Sverige og Rasmus Marqvart fra Danmark var de tre som gikk videre til finalen.
Finalen besto av den klassiske oppgaven å servere champagne til to gjester, dekantere og servere en flaske rødvin til to personer og servere to glass hvitvin med coravin. Deltakerne måtte også blindsmake en musserende vin og en rødvin og blindsmake fem hvite brennevin.
I tillegg smakte de på to oster som skulle parres til vinene og rette en vinliste.
Konkurransen ble arrangert av den finske vinkelnerforeningen som akkurat som den norske er underlagt A.S.I. ( Association de la Sommellerie Internationale). For første gang deltok Presidenten i A.S.I. ved et nordiskmesterskap. Presidenten Andres Rosberg sa følgende etter annonsering av den nye nordiske mesteren:
”It is the first time that a president of the International Sommelier Association joins the Nordic finals, but I believe it won’t be the last. This was an inspiration for both young Nordic sommeliers and other sommelier associations around the world. They say that a rising tide floats all boats: Competitions like this show the way of excellence. It shows it was not a coincidence that Scandinavia had five of the fifteen semifinalists in the last ASI Best Sommelier of the World in Argentina last year. The whole event was fantastically organized by the Finnish Sommelier Association, is an example for others to follow, and ASI will definitely promote the development of more of these contests in the future.”
Henrik som jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Ny Hellesund kom på en sterk andreplass i et nordisk med harde oppgaver og mange svært dyktige kandidater.
Fredrik Lindfors jobber ved Grand Hotel Stockhom og er den nye nordiske mesteren.
Francesco Marzola fra Park Hotel Vossevangen var den andre norske deltakeren i Nordisk. Begge de norske deltakerne kom til det nordiske mesterskapet etter sine gode resultater i den norske mesterskapet i februar i år.
Finalen ble sendt live og kan oppleves her: https://www.youtube.com/c/kaupunkitvmedia/live