Pinot Noir- fransk ballerina i USA

Pinot noir, «druenes ballerina», «a minx of a wine», «the heart break grape» og «the holy grail» innenfor vinmaking gjør det stort i USA.

I USA er pinot noir i hovedsak beplantet i California, men vi finner også pinot noir i blant annet Oregon, Washington, New York og Michigan. Druen kom for første gang til USA på begynnelsen av 1850 tallet og det er en evig diskusjon om hvem den første importøren var. 

Man tror at det enten var Colonel Agoston Haraszthy de Mokesa, grunnleggeren av Buena Vista Winery, eller Charles LeFranc som emigrerte fra Frankrike i 1850 og grunnla New Almaden Vineyards. Til New York State kom den en gang mellom 1959-1961 med Konstantin Frank til området Finger Lakes, Michigan og i Oregon var det ikke før i 1965 at David Lett fra Eyrie Vineyards plantet pinot noir for første gang. 

All pinot noir i USA kommer i utgangspunktet fra Frankrike og mange stiklinger som ble smuglet inn i landet var virusinfisert. I 1948 endret de derfor lovgivningen slik at man ikke lenger kunne importere klonemateriale uten spesiell tillatelse. I dag er det registrert ca 40 kloner av pinot noir hvorav 15 av disse er populære på verdensbasis grunnet den høye kvaliteten. Noen av de vanligste pinot-klonene i USA i dag er:

Dijon clone 113: En av de mest elegante klonene brukt i dag. Parfymert og aromatisk i stil.

Dijon clone 115: En av de viktigste klonene i California. Dette er ryggraden av amerikanske pinot-kloner.

Pommard clone 5: En litt mer kjøttfull klone med mørkere frukt

Dijon clone 777: Kjent for å være mørk og rik, men samtidig silkemyk. Lager veldig komplekse viner.

Pinots mange ansikter
Som vinland er USA enormt og forskjellene er store fra stat til stat, pinot noir dyrkes i henholdsvis Oregon og California. Bare Oregon State er på størrelse med halve Frankrike og har med det like mange klimasoner. Oregon er det fjerde største vinproduserende området i USA, men står bare for 1% av vinproduksjonen, og 60% av denne er pinot noir. 

Oregons klima varierer fra kjølig til moderat og det regner relativt mye gjennom hele året bortsett fra juli til september da det minimalt med nedbør. Dette er perfekte forhold for druedyrking. Det er ingen hemmelighet at pinot noir trives bedre i kjøligere områder og man kan se mange likhetstrekk mellom Burgund og Oregons Willamette Valley. I Willamette Valley er det kjølig klima og ofte et skydekke som nesten alltid henger over dalen. 

I tillegg til det kjølige klimaet er jordsmonnet her veldig spesielt. Det er kjent som «jory soils» som innebærer dyp- og veldrenert jord, som gjennom årtusener har sunket nedover fra høyere beliggende områder og består av forvitrede bergarter. Oregon pinot er ofte kompleks, mer silkeaktig i tekstur, elegant og har ofte høyere syrestruktur enn annen amerikansk pinot noir og kalles ofte for burgundisk i stil.

Også i California finnes det mange elegante viner av pinot noir selv om de har hatt rykte på seg som fruktige, overeikede, uelegant, alkoholisk og endimensjonale. California er USAs gigant innenfor vinmaking og produserte 2.226 millioner liter vin i 2019. De byr på uendelig variasjon fra Mendocino til Santa Barbara, fra Sonoma Coast til Sierra Foothill i innlandet. Mengder av mikroklima og jordsmonn. Det går ikke an å dra alle over en kam med en generell forklaring. I California i dag finnes det 141 AVAs og pinot noir dyrkes over nesten hele regionen, men det finnes et par områder som gjennom årene har blitt litt mere kjent enn andre.

Anderson Valley, Mendocino County ligger nord for Napa og Sonoma. Området er perfekt for pinot noir på grunn av sine varme dager og kjølige netter. Pinot noir trives godt i disse forholdene og vinene her beskrives som kraftfulle og litt mere rustikke i stilen.

Et annet kjent område er Russian River Valley som er et av de mest berømte områdene for pinot noir fra California. Navngitt etter elven som munner ut i Stillehavet og som gir tåke til dalen, noe som resulterer i begrenset sollys. Dette gir området en lengre vekstsesong som skaper viner med høyere syrestruktur, gjerne litt mer floral profil og krydrede noter.

De fleste kjenner til Sonoma Coast/Fort Ross- Seaview. Sonoma er et stort område og på grunn av dette er det noen produsenter som snakker om “the true Sonoma Coast” som ligger mellom 275-335 m over havet. Her er får man størst påvirkning av sterk vind og morgen- og ettermiddagståke. Vinene her er kraftigere i stil og er generelt mer strukturerte. 

St. Rita Hills i Santa Barbara County er det sørligste området som fortsatt regnes som et område med kjølig klima. Den daglige tåken også kalt «Sea Smoke» bidrar til viner som er rike, men med høy syre og friskhet.

New York, New York
Verdens mest berømte storby deler navn med staten den er en del av og her dyrkes det selvfølgelig også pinot noir. I New York er det kaldere med mer nedbør enn i California og mens somrene er varme og fuktige er vintrene brutale. Derfor må vinplanten slåss for å overleve. Men de som overlever og klarer å utvikle frukt i løpet av sommeren produserer noen veldig interessante viner. 

Pinot noir liker som nevnt kjølig klima og gjerne fuktighet fra nærliggende vann. Hudson River, Finger Lakes og North Fork er alle sammen slike plasser. Det finnes de som sier at pinot noir er best når den kommer fra østkysten og vinene er oftest lette og elegante med duft og smak av kirsebær, bringebær og med høy syre.

Dette er bare en brøkdel av alt som amerikansk pinot noir har å by på og om man setter seg inn i det så er det en utrolig spennende verden. Om du ønsker å utforske på egenhånd har vi noen spennende viner her:

Résonance Vineyard Pinot Noir
Klar rubinrød. Aromatisk, fruktig dufter av rips, modne bringebær og mineralitet. God intensitet i frukten, kompleks, delikat og rik med røde bær og mineraler. Lang, strukturert lengde.

Vinmarken på 8ha er beplantet med hovedsakelig pinot noir i tillegg til noe gewürztraminer, og har vært dyrket biodynamisk i 15 år, med unntak av den krevende årgangen 2011. Deler av vinmarken er beplantet med upodede vinstokker fra 1981.

Importør: Signature Wines
Vinmonopolet: 549,- ink. mva.
HoReCa: 439,20,- eks. mva.

Joyce Submarine Canyon Pinot Noir 2018
Joyce ble etablert i 1989 av Francis Joyce som i dag driver med sin sønn Russel Joyce. Vingården ligger i den mer ukjent appellasjonen Monterey, som igjen ligger rett syd for San Francisco. Appellasjonen er som mange andre i California kjent for sin Pinot Noir og Chardonnay, men med en direkte nærhet til havet er Monterey ganske mye kjøligere enn lenger inn i California. Joyce «Submarine Canyon» Pinot Noir 2018 er en herlig Pinot Noir med kjølig rødfrukt som kirsebær og bringebær, og en flott «Amerikansk spice». Spontanfermentert, 30% hele klaser, skånsom pressing og lagret på nøytrale franske eikefat i 8 måneder.

Importør: LaMarc Wines
Vinmonopolet: 250,- ink. mva.
HoReCa: 200,- eks. mva.

Lingua Franca Avni Pinot Noir 2017
Oregon-pinot fra en av verdens dyktigste og mest kjente vinkelnere Larry Stone i samarbeid med selvest Dominique Lafon. Vinifisert med 25 prosent hele klaser og modnet på barriques (hvorav 20 prosent er nye) i tolv måneder, deretter på tank i fire måneder før tapping. Frisk, fruktig og livlig vin med innbydende og urtepreget duft av røde kirsebær, roseblader og våt stein, delikat tanninstruktur og forførende smak av modne mørke plommer og skogbunn. Nydelig til pølser, helstekt kylling, grllet svinefilet og annet lyst kjøtt, samtidig som vinens friskhet gjør at den uten problemer kan matches med fet fisk som laks og tunfisk.

Importør: Moestue Grape Selections
Vinmonopolet: 399,90,- ink. mva.
HoReCa: 311,95,- eks. mva.

Black Stallion Pinot Noir
Black Stallion Estate ligger i Napa Valley, men Pinot noir-druene hentes fra deres vinmarker i nærliggende Carneros hvor klimaet er mer egnet for Pinot. Duft av mørke kirsebær, mokka med et hint av fat. Smak av kirsebær med undertoner av karamel som balanseres med mineralitet og syrlighet. Vinen kan godt nytes alene eller til and, kylling og milde oster som brie og camembert.

Importør: Engelstad
Vinmonopolet: 299,90,- ink. mva.
HoReCa: 262,90,- eks. mva.